Ruta gravel al Puiggraciós per Sant Miquel Sesperxes

Ruta gravel al Puiggraciós per Sant Miquel Sesperxes


Data
km
Distància

Temps mov.
km/h
Vel. Mitja
m
Desnivell

Ruta gràvel al Puigraciós, un indret emblemàtic del Vallès Oriental

Ruta un tant alternativa, ja que es passa pel Puiggraciós… tornant!

La idea d’aquesta ruta gravel al Puiggraciós és fer-la amb eficàcia màxima, de manera que la pujada fins a Sant Feliu es fa per carretera, per minimitzar temps.

Tot i així, no toquem carretera fins passat Caldes. Per arribar-hi, fem una de les variants que passa per la Torre Marimon, travessem Caldes pel centre i sortim a la C59 per la part Nord de Caldes.

A partir d’aquí si que no ens queda més remei que pujar a Sant Feliu per la C-59. Són tres quilòmetres al 6%, on el major maldecap és el trànsit, sobretot fins que no s’arriba a la zona de 3 carrils. A partir d’aquest punt, una mica millor.

De Sant Feliu a Sant Miquel Sesperxes

Arribant a Sant Feliu, encara no ens acabem d’espolsar el trànsit de sobre fins que no travessem la vila. En concret seguim per la C-59 fins el revolt del Cim d’àligues, i per fi abandonem la carretera i pedalem més tranquils.

En aquest punt comença la part més bona de la ruta gràvel al Puiggraciós. Agafem una pista que porta cap als cingles del Perer. Just abans d’arribar a les cases del Para-raios i a peu de cingles, ens desviem a l’esquerra en trencant molt tancat, continuem amunt. A continuació passem per la casa del Perer, i seguim la pista ascendent fins a trobar la carretera de Centelles, la C-1413b.

Ja no abandonarem aquesta carretera fins al trencant de Sant Miquel Sesperxes. Passarem el trencant de Sant Quirze de Safaja, el famós restaurant el Revolt, el collet de la Creu del Serrà, el trencant cap a Sant Miquel del Fai, el del Puig d’Olena, etc.

Quan arribem al Coll de Can Taló, girem a la dreta i continuem pujant cap a Sant Miquel Sesperxes. Aquesta pujada es fa una mica dura, perquè portem molta estona pujant, i ningú hi compta.

De Sant Miquel fins al Puiggraciós

La pujada s’acaba (momentàniament) quan arribem a la casa de colònies de Can Miqueló

Des d’aquest punt ens queden uns 2 km de pujada que va travessant petits colls: collet de Can Borla, coll de Gasents fins que passem entremig del Puigfred i el Turó de Rajadell. En aquest punt, la ruta ens ofereix unes vistes espectaculars.

A partir d’aquí, comença la baixada fins el castell del Clascar. El tram de baixada immediatament abans del trencant del castell mereix menció apart, ja que és el tros més incòmode de la ruta degut a que passa per una capa de calcàries noduloses que fa que el ferm sigui molt irregular i amb tot de pedres soltes. Tot i així, es pot fer bé.

Des d’aquest punt fins el Grau Mercader, la pista no és precisament per tirar coets, però passat aquest punt, comença la baixada cap al coll d’en Tripeta, que està en bastant millor estat.

Des del coll d’en Tripeta seguim la pista fins el Santuari de Puiggraciós. Aquesta part de la ruta de vegades pot estar bastant humida, ja que és totalment cara Nord. Tot i així, la pista és força bona.

La tornada des del Puiggraciós

Des del Puiggraciós, baixem directament cap a l’Ametlla seguint la pista principal, que es converteix en carretera a partir de les primeres cases del Serrat de l’Ocata.

Travessem l’Ametlla i seguim per la pista asfaltada que ens porta fins al barri de Sant Cristòfol, de Santa Eulàlia de Ronçana. I en comptes de baixar cap al Tenes, seguim rectes pel camí que passa per l’aeròdrom de l’Aeroclub Vall del Tenes, i que desemboca a davant de la fàbrica de la Bosch.

En aquesta ocasió, ens desviem a la dreta cap a Lliçà per agafar la pista que comença a la cooperativa la Lliçanenca i que ens porta cap a Lliça de Vall i cap a Parets, seguint el curs del riu Tenes (més o menys).

A Parets ens canviem de marge de riu i seguim avall fins al polígon de Can Prat de Mollet, on ja només ens queda travessar la població i arribar de nou a Santa Perpètua

Punts de pas

Santa Perpètua – Palau-Solità – Torre Marimon – Caldes de M. – Sant Feliu de C. – El Perer – Sant Quirze Safaja – Can Miqueló. – Castell del Clascar – Coll d’en Tripeta – Santuari de Puiggraciós – L’Ametlla – Barri de Sant Cristòfol – Lliçà d’Amunt – Parets – Mollet – Santa Perpètua

També podeu veure aquesta ruta a Wikiloc

Descobreix
més rutes Gravel
pel Vallès Oriental

clica aquí per veure-les totes

Galeria d’imatges