Grupeta ciclista fent aquesta ruta, a l'alçada del pavelló de Montcada

Forat del Vent i tornada per Bellaterra


Data
km
Distància

Temps mov.
km/h
Vel. Mitja
m
Desnivell

Clàssica ruta amb bicicleta de carretera, però amb tornada intentant esquivar el trànsit

La calma de les carreteres de Collserola és sempre sorprenent

Aquesta ruta amb bicicleta de carretera no té secret: Baixar fins a Montcada, travessar el pont del riu Ripoll, pujar per la Ferreria fins a la N-150, fer el coll de Montcada, fer la carretera del Cementiri de Collserola, fer el Coll de la Ventosa, baixar fins a la carretera de Cerdanyola, i amunt, cap al Forat del Vent, un indret força freqüentat pels practicants del ciclisme de carretera, i de btt i de gravel, de fet.

El Forat del Vent per la vessant de Barcelona, és curt però dur, intens, i el pendent es va fent notar a mesura que anem arribant al cim. La pujada pel costat de Cerdanyola és més llarga, però també es fa prou exigent.

Seguint amb la ruta, toca baixar cap a Cerdanyola, i just a la primera rotonda que trobem, girem a l’esquerra per l’Avinguda en direcció Sant Cugat. Passem per la plaça d’Europa, una rotonda plena de banderes, i seguim pel traçat de l’antic cami Ral, ara convertit en una ampla avinguda que transcorre pel mig d’un polígon tecnològic. Un bon lloc per rodar ràpid.

Seguim fins arribar a l’entrada de Sant Cugat. Rotonda cap a la dreta i pugem cap a travessar l’AP-7. Seguim recte fins agafar el camí de Bellaterra, i anem pujat endinsant-nos en una urbanització de cases a quatre vents, que s’anomena Terranova (!). Només cal no desviar-se, sempre pujant pel carrer principal, fins just abans del final de l’asfalt, on ens desviarem a la dreta i baixarem fins a la Benzinera que hi ha a l’Entrada Oest de Bellaterra.

Des d’aquí ens dirigim cap a la Universitat Autònoma, en concret cap a les facultats de Lletres. Entrem a l’aparcament que queda a la nostra esquerra, i busquem un carril bici/peatonal que hi ha pintat a terra, i que porta cap a una forta baixada en direcció a la C-58. Baixem, travessem la C-58 per sota, i sortim a Badia del Vallès.

Travessem Badia, travessem Barberà, i quan arribem a la rotonda de la N-150 seguim recte cap a la Ronda de Santa Maria, una mena d’avinguda amb una illa central. Travessem la Ronda aquesta, i seguim per un carrer que pel límit del polígon industrial i va girant cap a l’esquerra fins que arribem al Tanatori de Barberà. A la nostra dreta trobarem una forta baixada, que és per on continua la nostra ruta.

Baixem aquesta baixada, travessem el riu Ripoll, i comencem la darrera pujada fins a Can Llobateres. Actualment aquest tram des del tanatori fins a la font de can Llobateres està tallat al trànsit per un esfondrament que es va produir al marge de la carretera, però en bici es pot passar perfectament.

La pujada s’acaba quan trobem la carretera de Santa Perpètua a Sabadell, els quilòmetres que queden de tornada es poden fer per la mateixa carretera, o també per dins el polígon fins arribar a can Rectoret. A partir d’aquí, la rampa de la Panrico, la rotonda de la Valeo, i cap a Santa Perpètua on es completa la ruta.