Creueta i visita a Dòrria

Creueta i visita a Dòrria


Data
km
Distància

Temps mov.
km/h
Vel. Mitja
m
Desnivell

Ruta ciclista a cavall del Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya

Bonica i alternativa volta pel vessant ripollès de la Collada de Toses

La ruta transcorre part pel Berguedà i part pel Ripollès, tot i que també toca una punteta de la Cerdanya,

Per començar, pugem la Creueta des de Castellar de n’Hug. Són 500 metres de desnivell en 11 km, però no tot són flors i violes, s’ha de comptar amb un segment d’un km i mig on el pendent mitjà és del 9%.

Un cop a dalt de la Creueta, baixada ràpida fins el pla d’Anyella i remuntada suau fins els Alabaus (la zona ripollesa de la ruta). A continuació anem per les colladetes i baixem cap a la vila de Toses, i més avall encara, fins a Fornells de Muntanya.

A partir d’aquí comença la remuntada cap a la carretera de la Collada. Aquest tram és dur, amb rampes que comencen prop del 20%, i que després es transformen en rampes del 18-16%. a mesura que anem pujant la cosa es va suavitzant, però sempre a prop del 8%. Per sort tot plegat no és gaire llarg, uns 3 km.

Sortim a la Collada, a l’alçada de la recta de Dòrria, on trobem la font d’Aigua de la Vida (si si, es diu així). Val la pena fer el km escàs que queda per arribar a Dòrria, un poblet amb molt d’encant, i amb molta pau. I també amb una font fantàstica, amb un abeurador dels que ja no en queden.

Un cop feta la visita turística, només queda anar remuntant la collada. Aquest vessant té una mica més de pendent que el cantó de la Cerdanya, però igualment és molt còmode de fer, sobretot el tram final des de la caseta de la potassa fins a dalt

Anar fent, i ens plantem a la Collada, per anar tornant cap als Alabaus i retornar a Castellar de n’Hug.

Com no, ens queden els 2 km infernals des del pla d’Anyella fins la Creueta, a una mitja del 7,1%, però que en els darrers trams s’enfila fins el 9%. I sempre, sempre, amb el vent de cara. De fet, si anéssim amb vent a favor, seria preocupant, ja que estaria bufant la tramuntana, i creu-me, quan això passa, millor no ser allà dalt amb bicicleta!!

Finalment, la baixada de la Creueta és un autèntic plaer, tant visual pel meravellós paisatge, com per les sensacions sobre la bicicleta. És una baixada amb rectes llargues, i sense revolts difícils. Si que cal estar atent a l’estat del ferm, no deixa de ser una carretera d’alta muntanya, i hi pot haver qualsevol cosa, motiu pel qual és molt important agafar bé el manillar i vigilar les traçades SEMPRE.

Punts de pas

Castellar de n’Hug – la Creueta – Alabaus – Colladetes – Toses – Fornells – Dòrria – Collada de Toses – Alabaus – Creueta – Castellar de n’Hug

Descobreix
més rutes ciclistes pel Pirineu

clica aquí per veure-les totes

Galeria d’imatges